otrdiena, 2013. gada 12. marts

Daugavas muzejs Doles salā


Salaspils novadā, apmēram 20 minūšu brauciena attālumā no Rīgas atrodas Doles sala. Tās centrā, Sausās Daugavas krastā iepretim Ķekavai senajā Doles muižā kopš 1977.g. darbojas Daugavas muzejs. Muzejs iepazīstina ar Daugavas un tās krastu iedzīvotāju vēsturi, sākot ar pirmajām akmens laikmeta apmetnēm Latvijā līdz hidroelektrostaciju celtniecībai 20. gadsimtā. Muzeja ekspozīcijā varam uzzināt, kāda izskatījās pirmā mūra celtne Baltijā – Ikšķiles baznīca un pils, aplūkot interesantus materiālus par Daugavu kā senu tirdzniecības ceļu, kas izsenis saistīja Austrumeiropu un Rietumeiropu, kā arī par Daugavas tiltiem un pārceltuvēm. Šeit var apskatīt Daugavas laivinieku un plostnieku amata rīkus un uzzināt, kāda bija upes krastu ainava pirms HES kaskādes izveidošanas. Pie ieejas muzejā novietots 17.gs. Kurzemes hercogistes lielgabals.
Doles muižas kungu māja, kurā atrodas Daugavas muzejs, ir arhitektūras piemineklis. Tā celta 1898. gadā tolaik populārajā eklektisma stilā. Daugavas muzeju ietver 1776.g. stādītais 10 ha plašais Doles muižas parks. Saskaņā ar barona O. H. fon Fītinghofa ieceri tas tika veidots kā brīvdabas teātra izrāžu vieta. Parka plānojums vēlāk pārveidots, tagad šeit uzstādīta Daugavas lejteces zvejnieku sēta „Mellupi” (dzīvojamā māja, pirts, klēts un kūts) un zvejas aizsprostu – lašu un nēģu taču – rekonstrukcija. Parkā aplūkojams unikāls klasicisma tēlniecības piemineklis – 19.gs. sākumā tēlnieka J.G. Šadova veidotā akmens vāze. Muižas parkā ieteicams apmeklēt arī dabas pieminekļus: Doles salas dolomīta atsegumu – vienu no retajām mūsdienās apskatāmajām Daugavas piekrastes klintīm, ap 400 gadus vecais Doles dižozols 2007.gadā vētras laikā diemžēl gājis bojā.

Piemiņas obelisks bijušo Doles muižas īpašnieku Lēvisu of Menāru dzimtai
Obelisks uzstādīts 19.gadsimta otrajā pusē. No skotu izcelsmes muižnieku Lēvisu of Menāru dzimtas nākuši vairāki ievērojami sava laika kultūras darbinieki, zinātnieki un militārpersonas. 

Zvejnieku mājas iekšskats.

Daugavas krastā.

Daugavas krastā.

Zvejnieku māja.

Zvejnieku mājas.

No dižozola pāri palicis tikai celms. Pārējais sašķeltais koks apzāģēts.


Lielgabals pie muzeja ēkas.

Jaunlīves muižas īpašnieka F.G.Līvena piemiņas urna.

Tāds bija dižozols...
















Lašu un nēģu tači.


Zvejnieku mājas iedzīve.

Zvejnieku mājas iedzīve.







Dolomītu atsegums Daugavas klintī.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru