trešdiena, 2013. gada 20. februāris

Jaunmoku pils

Jaunmoku pilij, kurā neogotiskā stila formas harmoniski sadzīvo ar jūgendstila elementiem, ir īpaša vieta Latvijas arhitektūras šedevru vidū. Pils, kas bijusi iecerēta kā Rīgas pilsētas mēra Džordža Armitsteda medību nams, atrodas Tukuma novadā un uzcelta 1901. gadā pēc Baltijas vāciešu arhitekta Vilhelma Bokslafa projekta.
Otrā Pasaules kara laikā pili izmantoja gan krievu, gan vācu armija. Kara sākumā pilī bija ierīkota krievu seržantu skola, tad vācu raidstacija, bet kara beigu posmā – vācu kara hospitālis. Pēckara gados pilī sākās kantoru, kino, veikalu un dzīvokļu laiks. Neviens apsaimniekotājs neveica remontdarbus, un 1974. gadā jau daļēji sabrukusī pils nonāca Mežsaimniecības un mežrūpniecības ministrijas pārziņā. Sākās pils atjaunošana, kas ilga vairāk nekā 20 gadu.
 Tagad turpinās pils labiekārtošanas darbi. To mērķis - panākt, lai Jaunmoku pils kļūtu par vienu no nozīmīgiem Latvijas tūrisma un kultūras centriem ar plašām attīstības perspektīvām. Pilī apskatāma Latvijas mežsaimniecībai un medībām veltīta ekspozīcija. Pilī ir saglabājusies krāsns ar unikāliem Rīgas skatu gleznojumiem. Zirgu stallī ir izveidota viesnīca un telpas pasākumu rīkošanai.
























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru