trešdiena, 2013. gada 10. aprīlis

Sirdspuksti Baltijai

„Sirdspuksti Baltijai” ir diennakts skrējiens pa vēsturisko Baltijas ceļa maršrutu, kas, atzīmējot Baltijas ceļa divdesmito gadskārtu, 22. un 23.augustā notika visās trijās Baltijas valstīs. 678 kilometru garais maršruts tika sadalīts 1 km stafetes posmos, un ikviens Baltijas iedzīvotājs varēja piedalīties un noskriet savu kilometru Baltijas vienotībai. „Sirdspuksti Baltijai” notika, lai atkal sajustu Baltijas valstu vienotību, atsauktu atmiņā kopīgo cīņu par brīvību un lai pierādītu mūsu nacionālās apziņas dzīvotspēju.
Pirmie savu kilometru Baltijas vienotībai 6.augustā apņēmās skriet Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Igaunijas vēstnieks Jāks Jērīts, Lietuvas vēstnieks Antanas Valionis, dziedātāja Marija Naumova, pazīstamais bobslejists Zintis Ekmanis, AS „Latvijas Gāze” valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis, Latvijas Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics, spēkavīrs Agris Kazeļņiks, kā arī daudzi citi sabiedrībā cienīti sportisti, mākslinieki, ārsti, žurnālisti un izglītības darbinieki.
1989. gada 23. augustā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Tautas frontes rīkoja akciju „Baltijas ceļš”. Tad cilvēki sadevās rokās un izveidojas dzīvu ķēdi posmā Tallina – Rīga – Viļņa. Tā tika pausta šo valstu vēlme izstāties no PSRS un demonstrēt Baltijas valstu vienotību. Izveidoja 600 km garu ķēdi no Tompea pils pakājes Tallinā līdz Ģedimina torņa pakājei Viļņā, pa ceļam šķērsojot Rīgu pār  Daugavu un radot vienotību trīs valstu centienos pēc brīvības. (Fragments no mana darba " Brīvības iela-Rīgas vēstures vēstnesis".)





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru