svētdiena, 2013. gada 21. aprīlis

Romāna Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā

















Romāns Suta - daudzpusīgs Latvijas mākslinieks, viens no galvenajiem latviešu modernās mākslas veidotājiem (1896 - 1944). Sarakstījis pirmo ārzemēs izdoto grāmatu par latviešu mākslu. Strādājis ar eļļu un tušu, darinājis linogriezumus. Attēlojis tautas dzīvi, gleznojis arī portretus un klusās dabas. Aktīvi darbojies interjeru veidošanā un scenogrāfijā, kā arī latviešu mākslinieku izstāžu veidošanā gan Latvijā, gan ārzemēs. Darbojies lietišķajā mākslā, vadījis un strādājis kā mākslinieks porcelāna apgleznošanas darbnīcā "Baltars" (1924-1928), 1930. gadu sākumā atsācis darbu keramikas nozarē, radot virkni trauku apgleznojumu un formu metu akciju sabiedrības "M.S.Kuzņecovs" fajansa un māla trauku fabrikai, ko turpinājis arī darīt Rīgas keramikas fabrikā padomju varas gados. Strādājis par mākslinieku Rīgas kinostudijā pie filmas "Kaugurieši" (arī ķestera loma filmā), kā arī pēc evakuācijas 1941. gadā Alma-Atas un Gruzija-fiļm kinostudijā. Zīmējis metus slīpējumiem un kristāla trauku formām Iļģuciema stikla fabrikai.
Sutas bijušajā dzīvesvietā Rīgā, Elizabetes ielā 57–26 atrodas R. Sutas un A. Beļcovas memoriālais dzīvoklis.
Romana Sutas mākslas darbu kolekciju veido gandrīz 2000 muzeja priekšmetu, to vidū autora gleznas, apgleznoti porcelāna priekšmeti (darbnīcā Baltars un M.S.Kuzņecova fabrikā darinātie trauki), tušas zīmējumi, akvareļi, grāmatu ilustrāciju un trauku skices, kostīmu un dekorāciju meti teātra izrādēm un kinofilmām, pēc viņa metiem darinātas mēbeles. Minētā kolekcija sniedz samērā pilnīgu pārskatu par Romana Sutas mākslu, par veikumu katrā viņa darbības jomā un ilustrē visus viņa daiļrades posmus. Skaitliski lielākās darbu grupas ir trauku un scenogrāfijas skices.
Aleksandra Beļcova - Latvijas un PSRS gleznotāja , grafiķe un apdāvināta koloriste (1892 - 1981). Dzimusi Krievijā, Suražas pilsētā. Bijusi biedrību "Rīgas mākslinieku grupas" un "Zaļā vārna" locekle, darbnīcas "Baltars" māksliniece. Strādājusi kā glezniecībā, tā arī grafikā, izmanotojot galvenokārt eļļas, pasteļa, akvareļa, tušas zīmējuma tehniku. Gleznojusi klusās dabas, ainavas, portretus, kubistiskas konstrukcijas un figurālas kompozīcijas. Pievērsusies arī karikatūrai un grāmatu grafikai.
Kopumā Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzeja krājumu – abu mākslinieku memoriālo kolekciju – veido apmēram 4500 mākslas darbu un vairāki tūkstoši memoriālo priekšmetu un arhīva materiālu, kas atradās mākslinieku meitas Tatjanas Sutas īpašumā un kurus 2006.gadā Latvijas Nacionālais mākslas muzejs pārņēma saskaņā ar T.Sutas testamentu.

Romāns Suta

Aleksandra Beļcova ar meitu


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru