svētdiena, 2013. gada 21. aprīlis

Leonardo Da Vinči idejas un tēli mūsdienu lietišķajā mākslā


Starptautiska izstāde Rīgas Sv.Pētera baznīcā no no 18. aprīļa
Vai mūsdienu māksliniekiem ir tuvs Renesanses ģēnija radošais mantojums?
«Mākslinieks – ir burvis, viņš ir laika mašīna: viņš ir spējīgs gan rekonstruēt vēsturisku mākslas darbu, gan modernizēt ideju un pasniegt mūsdienu skatījumā. Tātad vēsture nekad nebeidzas un mākslinieks dod iespēju to redzēt …»
               /Andrejs Gilodo (Андрей Гилодо), mākslas zinātnieks/

To, vai Renesanses ģēnija idejas vēl joprojām ir aktuālas un vai mūsdienu mākslinieki spēj realizēt visdrosmīgākās idejas gan tradicionālās, gan novatoriskās formās un materiālos, pierāda teju 30 mākslinieku no Krievijas, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.
Starptautiskā projekta dalībnieku redzējumā transformētas Leonardo idejas, kā mēs tās uztveram mūsdienu griezumā, tulkotas konkrētos materiālos, modernizētas un modificētas. Pārsteidzoši - vēsture nav sastindzis, statisks moments, bet gan nepārtraukta kustība.
Šai izstādei ir ievērojama vēsture. 2008. gadā izstādes norises vieta bija Luāras ielejas pils Clos-Luce Ambuāzā, kur Leonardo da Vinči pēc Francijas karaļa Franciska I uzaicinājuma laimīgi pavadījis savas dzīves pēdējos gadus. 2010. gada maijā izstāde norisinājās turpat Clos-Luce pilī, un tika nolemts veidot ceļojošu izstādi, ko izrādīt dažādās pasaules valstīs. 2010. gada jūnijā izstāde tika sarīkota Krievijas Valsts muzejā „Caricino” („Царицыно”) Maskavā, savukārt 2011. gada septembrī – Kaļiņingradas Dzintara muzejā. Šogad tas gods uzņemt starptautisku atzinību izpelnījušos izstādi „Leonardo da Vinči idejas un tēli mūsdienu lietišķās mākslas meistaru darbos” ticis Latvijai.
Izstādes dalībnieki tika atlasīti ar konkursa palīdzību. Konkursam pieteiktie darbi drīkstēja būt izpildīti jebkādā tehnikā un stilistikā, no jebkādiem materiāliem: stikla, metāla, keramikas, ādas, auduma, dzintara utt. Galvenais vadmotīvs – inovācija! Gleznotāju, grafiķu, juvelieru, skulptoru, tekstilmākslinieku, modes dizaineru, kalēju un citu dekoratīvi lietišķās mākslas meistaru iesniegtos darbus vērtēja kompetenta starptautiska žūrija, kuras sastāvā bija atzīti eksperti – mākslinieki, mākslas zinātnieki, profesori, spoži kultūras darbinieki – no Krievijas, Francijas un Latvijas. 


  ,,Krievu palātas” - specializējas kā autori auksto ieroča ražošanā no damaska, bulata un augsta sakausējuma tērauda. Ražo nelielas partijās medību nažus, un mākslinieciski dekoratīvus  dunčus, autora izstrādājumus, kolekciju darbus.
Darbi atrodas Krievijas un ārzemju muzejos un privātajās kolekcijās.
Izstādē pārstāvēta galda kompozīcija ,,Leonardo da Vinči ' - dunči statīvā, damaska tērauds, dzelzs, koks, kalšana, griešana, pulēšana 39,0 х 31,0 cm, dunča garums – 43,3 cm.


Mārtiņš Sproģis "Mona Dūda"
Jura Gagaiņa skats uz Leonardo Davinči "Maccine LeCorde Bomborda Vertikāle"

Irina Dejnega- galvassegu dizainere.Kompānijas DIVA mākslinieciskā vadītāja,
Zirgu skriešanas sacīkšu oficiālais partneris  par Krievu Federācijas Prezidentu balvu, Krievijas Dizaineru savienības locekle, cepuru ražotāju asociācijas locekle “ HIP Ņujorka”, Krievijas un starptautisko izstāžu dalībniece un uzvarētāja
Elitas Asnes gleznas
Lilija Alehina – cimdu dizainere un veidotāja, Maskavas mākslas un amatniecības ģildes locekle, Krievijas un starptautisko izstāžu dalībniece. Katrs cimdu pāris  izgatavots no pašas veidotā dizaina,roku darbs, sakot no ādas pārvilkšanas un beidzot ar dekorējumu.  
Aleksandra Krilovs ( Jekaterinas pils (Puškinā) Dzintara istabas glabātājs).  
Leonardo portretā, izmantojot speciālu dzintara apstrādi, autors mēģinājis atklāt patiesos sejas vaibstus, garastāvokli un iekšējo būtību.
Jura Gagaiņa skats uz Leonardo Davinči " Maccine LeCorde Bomborda Vertikāle"

Irina Volkodajeva -  radošās darbnīcas “ Klio” mākslinieciskā vadītāja, porcelāna skulptūru vēsturisko kostīmu māksliniece- rekonstruētāja. Izstāde iepazīstina ar autordarba pandoru lellēm “ Lorenco Mediči Lieliskais” un “ Florence” .

Leonardo da Vinči personība piesaista Eiropas un pasaules radošo un intelektuālo iedzīvotāju daļu neatkarīgi no vecuma. Viņa idejas vēl joprojām ir aktuālas.
Kas viņš ir - Jaunās Renesanses cilvēks?
Kādas rakstura īpašības viņam piemīt?
Šie jautājumi nenoliedzami attiecas arī uz visu cilvēci. Mani kā mākslas vērotāju pārsteidza, ka slavenākie Davinči mākslas darbi var būt kā dizaina elements juvelierizstrādājumiem un nenoliedzami piesaista publiku, ceļot pārdošanas reitingus.
Tāpat interesanti bija atslēgu piekariņi ar Leonardo vārdu. Pat cepure vai cimdu pāris kļūst mākslinieciskāks un daudzveidīgāks, ja tā pamatā ir kāds mākslas motīvs - šoreiz Leonardo mākslas darbu varoņu apgērbu ornamentu motīvi : zelta diegu ornamenti un lilijas ziedu formas, kombinējot zīdu un ādu.
Lai atgrieztos laikā, kad cilvēki tikai sapņoja par lidmašīnām un zemūdenēm, un novērtētu sapņu spēku, izstāde aicina iepazīt Leonardo da Vinči inženiera-izgudrotāja ģēniju. Izstāde ir unikāla - tās veidotāji: zinātnieki, industriālie dizaineri un amatnieki, pēc Leonardo zīmējumiem un spoguļrakstā rakstītajiem manuskriptiem, precīzi darinājuši izgudroto ierīču un mašīnu modeļus.  Četrus gadsimtus vēlāk - 1840. gadu beigās angļu izgudrotājs Džordžs Keilijs uzbūvēja planieri, kas varēja pacelt vienu cilvēku. Planieri pacēla ar vilcēja palīdzību. Pēc tam daudzi mēģināja pacelties gaisā gan ar tvaika, gan ar iekšdedzes dzinēju darbinātās mašīnās. Taču tikai 20. gadsimta sākumā brāļi Raiti veica pirmo sekmīgo lidojumu.
Mūsdienu materiālajā pasaulē, kad liekas viss jau ir bijis un ko tad vēl unikālu var izgudrot, ir patīkami atgriezties pagātnē un smelties noderīgas idejas, tēlus un elementus. Projekta "Leonardos codes"  ietvaros veidotā izstāde tam ir lielisks pierādījums. Mūsdienīgais lieliski savijās ar pagātni, padarot vienkāršas lietas  interesantākas, neikdienišķākas, daudzveidīgākas un noslēpumainākas.






Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru