trešdiena, 2013. gada 17. aprīlis

Rīga 2014- Eiropas kultūras galvaspilsēta





Brīvības iela ir simboliska skatuve, zīmju sistēma, stāsts par vēsturi un kariem, par kuriem varam teikt, ka tie beidzās tikai vakar, lai arī pagājis jau varbūt vesels gadsimts. Brīvības iela nav tikai konkrēta Rīgas iela. Tā ir pasaules varas vēstures skatuve. Tas ir stāsts par vienas Eiropas pilsētas un tās iedzīvotāju attiecībām ar varu.
Pirmais Pasaules karš un tā sekas daudzu Eiropas vēsturnieku interpretācijās beidzas ap to laiku, kad Rīgas galvenajai ielai atdeva Brīvības nosaukumu. Rīga karā vienmēr bijusi iesaistīta starp citām varām. Un arī Brīvības iela ir tāda ass – starp Austrumiem un Rietumiem, starp citām varām.
2014. gadā, kad Rīgā sabrauks tūristi un kultūras mīļotāji no citām valstīm, jo RĪGA BŪS Eiropas kultūras galvaspilsēta, tad Brīvības iela apgūs telpas, kuras plašākai sabiedrībai nav bijušas pieejamas, bet kuru vēsturiskā pastāvēšana tieši saistīta ar ar vēstures notikumiem, atvērs diskusijai tēmas, par kurām dažādu varu un liktens diktētu pagriezienu dēļ runāts nelabprāt un kuras vēl aizvien ir tabu.
Brīvības iela 2014. gadā veidos pati savu paplašinājumu ne tikai pagātnē.”
Jau vairākus gadus Brīvības ielas stūrī neizmantota stāv bijusī Valsts drošības komitejas ēka. 2014. gada pavasarī, atverot šo ēku, kas tautā tiek dēvēta par „„Stūra māju””, ar liktens lietu stāstiem, izstādēm un dažādiem kultūras pasākumiem mēģināsim kliedēt un dziedēt šīs vietas atmosfēru. Šajā ēkā dažādos laikos valdījušas dažādas varas, atstājot sava laika nospiedumus. Projektā būs sešas tematiskas ekspozīcijas, ko veidos Latvijas Okupācijas muzejs, biedrība „Mākslas telpa”, Latvijas Trimdas muzejs, Latvijas Naivās mākslas muzejs, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs un SIA „Kinolats”. Ekspozīcija aptvers ēkas 1. stāvu, pagrabtelpas, 5. un 6. stāvu, kā arī iekšpagalmus.
Par spīti visam Rīga 2014
Desmit lietu stāsti par cilvēku un varu Rīga 2014
Draudzības (re)konstrukcija Rīga 2014
Liktens lietu muzejs Rīga 2014
Latvieša koferis Rīga 2014
Izstaigā „Stūra māju”! Rīga 2014
 Esplanāde 2014 Bez tematiskās līnijas
Par spīti visam
Jebkura Eiropas valsts lepojas ar savu naivās mākslas mantojumu, veidojot kolekcijas un popularizējot tās. Latvijas naivā māksla savu uzplaukumu ir piedzīvojusi laika posmā no 1950. līdz 1990. gadam, kad šim uzplaukumam par iemeslu netieši bija Otrais pasaules karš un tam sekojušā Latvijas okupācija. Izstādē atspoguļots radošo personību paveiktais, kuru dzīves gājums bijis saistīts ar okupāciju, izsūtījumu un vienkāršu radošas personības vēlmi pretoties necilvēciskam režīmam.
30.04.2014 - 30.10.2014

Desmit lietu stāsti par cilvēku un varu
 Rīgas vēstures un kuģniecības muzejs iecerējis izstādi, kurā ar lietu starpniecību izstāstīs stāstus, parādot, cik daudzveidīgu, sazarotu un pārsteidzošu informāciju tās spēj sniegt. Stāstus stāstīs galvenie „stāstnieki” – desmit muzeja priekšmeti, tos papildinās un izvērsīs citi muzeja krājumā esošie priekšmeti. Tādējādi par izejas punktu izmantojot vienu konkrētu lietu, tiks atklāta ne tikai konkrēta cilvēka, bet arī dzimtas un līdzcilvēku, pilsētas un valsts likteņi varu maiņās 20. gs.

Draudzības (re)konstrukcija
  Izstādes „Draudzības (re)konstrukcija” centrā ir attiecības – „draudzība”, kas tiek veidota, veidojas vai tiek uzturēta piespiedu apstākļos, kad lielvaru pārstāvji iedomājas „draudzēties” ar mazākām valstīm, iezīmējot savstarpējas attiecības, kas parastos apstākļos nerastos. Piemēram, PSRS lielajā „tautu draudzībā”, pavisam citā veidolā – ASV un Islandes attiecībās, vai arī vēl kādā no itin daudzajiem gadījumiem. Izstāde piedāvās šo attiecību, draudzību (re)konstrukcijas mākslas valodā. Izstādē tiks izmantoti gan arhīvu materiāli, gan mūsdienu mākslinieku darbi, kas reflektē par projekta tēmu.
30.04.2014 - 30.09.2014

Liktens lietu muzejs
  Liktens lietu muzejs aicina rīdziniekus ekspozīcijai pieteikt sev svarīgus priekšmetus un lietas, uzticot jaunajam muzejam dzīvesstāstus, kas saistīti ar priekšmetiem, kas mainījuši viņu dzīvi un vienmēr bijuši līdzās. 2014. gadā tiks vērtas durvis jaunam personīgās vēstures priekšmetu muzejam, kuru rīdzinieki būs veidojuši paši. Jaunā interaktīvās sociālās komunikācijas forma ieved priekšmetu un lietu pasaulē, veidojot ekspozīciju, kas cieši saistīta ar cilvēka dzīvi. Ekspozīciju papildinās videoekrāni ar priekšmetu stāstiem. Tiks arī izdota grāmata „Liktens lietas”, kas apkopos spilgtākos stāstus un priekšmetu attēlus. Projekta autore ir režisore un žurnāliste Ilona Brūvere. Mākslinieks – Artis Rutks.



Latvieša koferis
  Ļaužu izbraukšana no Latvijas ir notikusi daudzos lielos viļņos, kurus caur individuāliem stāstiem un cilvēku pieredzi paredzēts atspoguļot izstādē. Galvenais izstādes simbols ir koferis. Kofera piepildīšana ir aizbraucēju pēdējā izvēle un izšķiršanās par vērtībām – ko ņemt līdzi un ko atstāt. Latviešiem ļoti bieži tas, kas palika ārpus kofera, tika atstāts un zaudēts uz visiem laikiem. Izstādes mērķis ir parādīt, ko tad latvieši liek savos koferos, dažādu iemeslu dēļ atstājot dzimto zemi. Izstādes fokusā būs priekšmeti, kas izstāstīs stāstu ar savu īpašnieku atmiņu, vēsturisku fotogrāfiju, video un audio materiālu, datorgrafikas un animācijas palīdzību. Apmeklētāji tiks uztverti ne tikai kā pasīvi vērotāji no malas. Arī viņiem tiks lūgta atbilde uz jautājumu – ko tu ņemtu līdzi, ja rīt būtu jāatstāj Latvija uz nezināmu laiku?
30.04.2014 - 01.09.2014

Izstaigā „Stūra māju”!
 Okupācijas muzeja projekts „Stūra māja” dos iespēju visplašākajai sabiedrībai iepazīties ar bijušās Valsts Drošības komitejas jeb čekas galveno mītni Rīgā, izveidojot izstādi par tās darbību Latvijā un sagatavojot ēkas apskates maršrutu. Cilvēki varēs apskatīt ieslodzījuma kameras, pagrabus, pastaigas laukumus, pratināmo personu pārvadājamo liftu un izmeklētāju kabinetus. Tas būs atklājums jaunajai paaudzei un valsts viesiem, vienlaikus arī piemiņa tiem, kas cietuši čekas ēkas sienās. Tā sauktajos čekas pagrabos būs instalācija no Nacionālās sardzes materiāliem, tiks eksponētas kameras un virtuve. Sestajā stāvā no augšas varēs novērtēt pastaigu laukumus un apskatīt šauro telpu pratināmo īslaicīgai novietošanai. Piektajā stāvā paredzēts stāsts par robežsardzes priekšnieku, ģenerāli Ludvigu Bolšteinu, kurš, protestējot pret Latvijas okupāciju, darba kabinetā nošāvās.
30.04.2014 - 31.10.2014

Bez tematiskās līnijas – Esplanāde 2014
Rīgas stars glabāts un sargāts vienmēr – pat vistumšākajos laikos. Esplanāde ir viena no tām Rīgas vietām, kurai jau sen bijusi īpaša nozīme Rīgas garīgajā telpā. Vecākie rīdzinieki, iespējams, atceras šeit notikušos Latvijas brīvvalsts Dziesmu un deju svētkus, citam šī vieta atsauc atmiņā romantisku vakaru slidotavā zem zvaigžņotām debesīm, bet vēl kādam tā saistās ar garīgo pacēlumu un kopības izjūtu, kas piedzīvota Dzejas dienās pie Raiņa pieminekļa.
Esplanādes parkā, laukumā pretim Raiņa piemineklim, darbosies nodibinājuma „Rīga 2014” atvērtais birojs – „Esplanāde 2014”, kurā varēs uzzināt par Eiropas kultūras galvaspilsētas gada jaunumiem, vērot un piedalīties daudzveidīgās kultūras norisēs. Šī būs īstā vieta, kur diskutēt par to, kādu Rīgu katrs vēlētos redzēt, vieta, kur satikt un atrast domubiedrus, vieta, kur justies kā mājās un izbaudīt bezmaksas wi-fi iespējas. Pierakstam nav nozīmes – mēs visi kaut vai uz brīdi varam būt rīdzinieki 2014. gadā Eiropas kultūras galvaspilsētā! Rīgas stars jau pieņemas spēkā!
10.06.2013 - 15.09.2013

Latvijas vēstures lapaspuses manā blogā:
http://manalatvija.blogspot.com/2013/04/latvijai-90-1918-2008.html (mana veidotā filmiņa divas daļas par Latviju)

http://manalatvija.blogspot.com/2013/04/lacplesa-diena.html (mana veidotā filmiņa par Lāčplēša dienu).

http://manalatvija.blogspot.com/2013/04/sirdspuksti-baltijai.html (Baltijas ceļa atcerei skrējiens „ Sirdspuksti Baltijai” 2008.gadā)

Plašāk par pasākumiem Rīgā 2014. gadā lasiet http://www.riga2014.org

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru