pirmdiena, 2013. gada 17. jūnijs

Jelgavas pils


Jelgavas pils – kādreizējā Kurzemes un Zemgales hercogu rezidence, vēlāk guberņas administratīvais centrs, šodien − Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) mājvieta. Jelgavas pils ir lielākais arhitektūras piemineklis Baltijas valstīs, ievērojamā Krievijas galma arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli agrīnā perioda lielākais darbs un viens no retajiem Jelgavas arhitektūras pieminekļiem, kas saglabājies līdz mūsdienām.
Pilī ir 674 logi, 615 durvis un 669 telpas, uz pils jumta atrodas 25 skursteņi. Pils celta divos būvperiodos (1738-1740 un 1762-1772) 13. gs. Livonijas ordeņa pils vietā.
Lauksaimniecības akadēmijas (tagad LLU) vajadzībām 1937. gadā lika pamatus jaunajam pils rietumu spārnam. Brīvo atvērumu pret pilsētu aizbūvēja ar divstāvu korpusu pēc profesora Eižena Laubes projekta, tādējādi pili noslēdzot ciešā četrstūra blokā.
Pils vairākkārt degusi. Vislielākie postījumi ēkai nodarīti II Pasaules kara laikā, kad 1944. jūlija beigās pili nodedzināja un Jelgavas Lauksaimniecības akadēmija beidza pastāvēt. 1956. gadā sākās pils atjaunošanas darbi un Lauksaimniecības akadēmija pakāpeniski no Rīgas pārcēlās atpakaļ uz Jelgavas pili.
Šodien LLU ir trešā lielākā augstskola valstī un tās centrālā ēka ir Jelgavas pils. Studiju laikā Jelgavu par savu pilsētu sauc ap 7000 studentu.
Kopš 1968. gada Jelgavas pilī darbojas muzejs. Pils vēstures ekspozīcijā var iepazīties ar vecās Livonijas ordeņa pils (14. gs.) un pašreizējās pils celtniecības vēsturi, uzzināt par paveikto pils vēsturiskajā izpētē un saglabāšanā.




























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru