svētdiena, 2016. gada 14. augusts

Piemiņas plāksne pirmajam Rīgas kino seansam

Šogad aprit 120 gadi, kopš Rīgā demonstrēts pirmais kino. Pirmais kino demonstrējums Rīgā notika 1896. gadā Solomonska cirka ēkā. Vasarās, katru silto vakaru, tumsai iestājoties, kino tika rādīts Vērmanes dārzā. Kino tika demonstrēts arī Rīgas 700 gades svinībās. Pirmo publisko kinoteātri "The Royal Vio" Rīgā uzcēla 1901. gadā, kur zālē varēja sanākt 888 skatītāji, bet balkonā vēl 312. 1923.gadā Rīgā, Elizabetes ielā 61 atklāja pirmo skaņu kino Baltijā Splendid Palace, kas arī mūdienās priecē ar savu grezno arhitektūru un vēl joprojām rāda filmas, un reizēm šeit notiek arī koncerti.
Pirmais kinoseanss Rīgā notika 1896.gada 28.maijā - tikai pusgadu pēc tā atklāšanas Parīzē, kad tika demonstrēta brāļu Limjēru filmu programma.
Pirmais latviešu kino bija dokumentāla filma. Aleksandrs Stanke, latviešu operators, 1910.gadā nofilmēja Krievijas imperatora Nikolaja II vizīti Rīgā un Pētera I pieminekļa atklāšanu Rīgas centrā. Rīgā kopš 1913. gada tika filmētas mākslas filmas.
Mums ir kinorežisori, ar kuriem lepoties: Laila Pakalniņa, Gunārs Piesis, Juris Podnieks, Jānis Streičs, Aleksandrs Rusteiķis, Ivars Seleckis, Leonīds Leimanis, Sergejs Eizenšteins, Aigars Grauba.
Līvu laukumā latvijas kino 120gadei par godu atklāja tēlnieka Ģirta Burvja speciāli veidotu piemiņas plāksni. Pasākumu pagodināja Rīgas Vicemērs Andris Ameriks, režisors Jānis Streičs, pārstāve no Francijas institūta un izglītības, kultūras un sporta departamenta.

















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru