sestdiena, 2016. gada 16. janvāris

1991.gada barikāžu rekonstrukcija Doma laukumā

Godinot 25 gadus kopš 1991.gada janvāra barikāžu notikumiem, no 15.janvāra līdz 16.janvārim Doma laukumā notika barikāžu rekonstrukcijas akcija, kuras laikā diennakti Doma laukumā dega ugunskuri, pie tiem dežūrēja brīvprātīgie, bija aplūkojama vēsturiskā barikāžu laika tehnika, uzstājās pazīstamas mūzikas grupas un kolektīvi.
Barikāžu rekonstrukcijas akcijas laikā veselu diennakti pie ugunskuriem Doma laukumā pulcējās un vēsturisko 1991.gada noskaņu centās restaurēt jaunsardzes jaunieši, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, brīvprātīgie un bijušie barikāžu dalībnieki.
Pasākuma laikā Doma laukumā varēja aplūkot vēsturisko smago tehniku, kas bija novietota Doma laukumā arī barikāžu laikā 1991.gadā. Bija aplūkojamas smagās automašīnas "Kamaz", dažādu veidu traktori, Barikāžu muzeja autobuss "Ikarus", kā arī speciālo transports.
Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Tas bija satraukuma pilns laiks, kad kopā pulcējās visi, kuri savā sirdī loloja ideju par brīvu Latviju.
Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. 16.janvārī sāka aktivizēties OMON vienība. Apšaudē pie Vecmīlgrāvja tilta gāja bojā Satiksmes ministrijas šoferis Roberts Mūrnieks.

Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu.























Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru