pirmdiena, 2015. gada 21. septembris

Ventspils piejūras brīvdabas muzejs

Muzejs dibināts 1954. gadā Ventspilī kā Jūras zvejniecības brīvdabas muzejs. Apmeklētājiem to atvēra 1962. gada 3. jūnijā. Muzeja idejas autors un pirmais direktors Andrejs Šulcs pārved uz topošo muzeju pirmās laivas, zvejnieku dzīvojamās un saimniecības ēkas, kā arī šaursliežu dzelzceļa vilcienu.
Muzeja krājumu veido vairāk nekā 24 000 priekšmetu, kas izvietoti iekštelpu un brīvdabas ekspozīcijā (apmēram 4 ha). Iekštelpu ekspozīcijā muzeja apmeklētāji var iepazīties ar zvejniecības attīstības galvenajiem posmiem, kā tika zvejotas dažādas zivis, kā būvētas laivas.
Piejūras brīvdabas muzejā iemīļota izklaide un reizē izziņas objekts ir mazbānītis, kuram izbūvēta 1,4 km gara Riņķa līnija un 3,0 km gara Kalna līnija. Pirmā pasaules kara laikā šādu satiksmes līdzekli ierīkoja vācu karaspēks, un dzelzceļa līnija savienoja Ventspili ar jūrmalas zvejniekciemiem. Kopš 1964. gada viena no nelielā skaitā Vācijā ražotajām lokomotīvēm ir muzeja īpašums un priecē apmeklētājus, pateicoties ziedotāju atbalstam, t.sk. Latvijas Dzelzceļa "Ritošā sastāva servisa" finansējumam. Brīvdabas ekspozīcijā izvietota arī muzeja enkuru kolekcija (vairāk nekā 140 dažāda tipa enkuru), kuras vecākie eksponāti tapuši 18. gs.

Muzejā tiek aktīvi svinēti gadskārtu ieražu svētki.
Paldies par jaukajām bildēm Mariannai Bergai, kas ir ne tikai Ivo Fomina fanukluba viena no dibinātājām, bet arī jauku meitu māmiņa un Latvijas apceļotāja, kuras fotografētās bildes mani uzrunā.




















1 komentārs: