sestdiena, 2014. gada 4. janvāris

Šerloham Holmsam 160

4. janvārī Rīgu pāršalca Šerloha Holmsa un citu Konana Doila personāžu līdzinieki, lai piedalītos konkursā – gājienā. Sers Arturs Konans Doils bija skotu rakstnieks (1859.-1930.), kas īpaši pazīstams ar darbiem par detektīvu Šerloku Holmsu. Šerloks Holmss iekļauts Ginesa rekordu grāmatā kā visu laiku visvairāk ekranizētais literārais varonis, par viņu uzņemtas vairāk nekā 210 filmas. Vienai no tām ir cieša saistība arī ar Rīgu.
Gājiens notika  no Latvijas Mākslas akadēmijas līdz svētku galvenajai skatuvei Rātslaukumā. Gājienu pavadīja Rīgas pilsētas jātnieku policija un Viņas majestātes Anglijas karalienes konstebli. tika lēsts, ka gājienā piedalīsies vairāk nekā 10 000 cilvēku no 10 pasaules valstīm, taču dalībnieku tik daudz gan nebija, taču viņus pavadīja kupls skatītāju pulks. Pacilāta sajūta Policijas vīru vadībā, apturētās satiksmes ieskautiem, braši soļot pa Brīvības bulvāri iepretī Latvijas pastam, gar Brīvības pieminekli līdz skatuvei Rātslaukumā iepretī Rīgas Domei, kur pēcāk norisinājās gājiena dalībnieku defilē un žūrijas izvērtējums, ar labāko katra tēla līdzinieku paziņošanu, dziesmas, dejas un suņu parāde. Un sajūties kā gājiena dalībnieks.
Igora Masļeņikova filma ar zīmīgo uvertīru daudziem Latvijā veidojusi vienu no spilgtākajiem priekšstatiem par Šerloku Holmsu. Pie tam šajā filmā nozīmīga loma ir Rīgas tēlam, jo tieši Jauniela Vecrīgā bija izvēlēta par slavenās Beikerstrītas Londonā prototipu. Tieši šeit režisors bija atradis vajadzīgo noskaņu. Filma tika uzņemta no 1979.-1986. gadam.
Arturs Konans Doils

Jauniela, kur notika filmas darbība

Festivāla programmā iekļauts arī īpašs pasākums bērniem „Holmsa akadēmija", kas sestdien notiks Rīgas Tehniskās universitātes lielajā aulā. „Būs dažādi pasniedzēji, tai skaitā no kriminālpolicijas, kas stāstīs par pirkstu nospiedumiem, grafoloģiju un vēl citām izmeklēšanā būtiskām sfērām," norāda festivāla rīkotājs.
Pēc  visām dienas aktivitātēm sestdienas vakarā kinoteātrī "K.Suns" tiek atklāta arī Šerlokam Holmsam veltīta filmu programma, kas piedāvā iepazīt, cik atšķirīgi dažādos laikos un dažādās valstīs šis tēls ir interpretēts. Tā, piemēram, viena no pirmajām kinolentēm par Holmsu uzņemta 1924. gadā Amerikā, tā ir mēmā filma un nemaz nav detektīvs, bet gan komēdija, kuras centrā ir kāds iemīlējies jauneklis, kurš mīlestības dēļ ir gatavs iejusties detektīva ādā.
 Festivāla programmā arī viena no Bāskervilu suņa versijām. Tā ir 1939. gadā uzņemtā amerikāņu režisores Sidnijas Lenfildas filma, ko uzskata par vienu no vislabākajām šī baisā stāsta interpretācijām.
Kas pretējs noskaņā savukārt būs Disneja studijas animācijas filma „Lielais peļu detektīvs", kas uzņemta pēc Šerloka Holmsa piedzīvojumu motīviem, bet kuras galvenā varone - detektīva lomā - ir pele.
Šerlokam Holmsam veltītais festivāls Rīgā notiks no sestdienas līdz 9. janvārim.















Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru